Divy, které hledáme okolo nás, nosíme v sobě!

12. 02. 2014 11:25:37
Strach je jednou z největších výzev, kterým v dnešním světě čelíme. Jako jednotlivci i jako společnost. Dokáže nám zabránit v projevení sebe sama, milovat sebe i druhé. Spolu s pochybami dokáže zakořenit a růst v naší mysli a násobit svou moc. Hravě převálcuje naši schopnost hledat a nacházet strategie pro řešení dočasných těžkostí. Zamkne nás do neviditelného vězení!

Některé druhy strachu jsou nezbytné pro naši sebezáchovu. Jednoduše jsou užitečné. Instinktivní rozlišení ohrožení nás upozorní na možné nebezpečí. Například nebezpečí poranění a aktivuje nás k akci, která mu zabrání. Přiblížíme-li ruku k něčemu příliš horkému, instinktivně ucukneme, abychom zabránili popálení. To o čem tu budeme ovšem hovořit my, je strach iracionální. Který je nebezpečný a úplně nesmyslný!

Bojíme se mnoha věcí. Často dopustíme, aby se úzkost při nepříjemné situaci zvrhla do paniky a strachu. Bojíme se selhání. Je to stejné, jako sjíždět divokou řeku a zahodit pádla. Vzpomeňte si na svá studentská léta, na situaci, kdy jste dovolili strachu a pochybám, aby značně zkreslily váš výkon. Možná jste se někdy cítili duševně a fyzicky vyčerpaní a začali vážně pochybovat o svých schopnostech obstát ve zkoušce. Cítili jste, že váš výkon bude mizerný. Většinou to přesně tak dopadlo! A to hned ze dvou důvodů. Jednak napětí vyvolané vašim rostoucím pocitem nejistoty vymazalo data, která jste si potřebovali pamatovat, ale hlavně strach vám doslova svázal ruce i mysl, nebyli jste schopni plně se věnovat přípravě.

Člověk trpící strachem vycházi ze dvou mylných předpokladů. Prvním je, že věci jsou takové, jaké se zdají. A druhým mylným předpokladem je, že nemá dostatek zdrojů na to, aby situaci zvládnul. Často své zdroje hledá zejména okolo sebe (pokud je vůbec hledá) a zapomíná, že je nosí v sobě!

Jak se dostat ke svým vnitřním zdrojům? Osvědčila se mi technika připustit si, co nejhoršího se mi může stát a udělat vše pro to, aby se tak nestalo. Když si připustíme tu nejhorší variantu a jsme ji připraveni přijmout, když nebude vyhnutí, uvolní to obrovské množství energie k hledání svých zdrojů a situaci hravě zvládneme. Prostě víme, že ať uděláme cokoliv, může to být jen a jen lepší! Jako zázrakem je naše mysl najednou soustředěná (doslova koncentrovaná) na konečný úspěch. Jsme natolik zaneprázdněni hledáním skutečného řešení, že nepřipustíme, aby nám pochyby či strach zamlžily naši vizi. Jsme celým svým já zaměřeni na řešení. Naše myšlenky jsou jako cestičky, které vedou vzhůru.

Autor: Martina Francová | středa 12.2.2014 11:25 | karma článku: 8.58 | přečteno: 308x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.58 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 28.24 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 185 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.26 | Přečteno: 9257 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 429 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1035

fyzioterapeutka,psychoterapeutka pracující metodou terapie zaměřené na řešení,hypnoterapeutka,propagátorka celostního přístupu v medicíně, zakladatelka společnosti FYZIO-MED CENTRUM TERAPIE, VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE Most,

 

lektorka CENTRA TERAPIE, VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...